Buna Vestire

Biserica Ortodoxa praznuieste luni, 25 martie 2013, sarbatoarea Bunei-Vestiri, cunoscuta in popor si sub numele Blagovestenie. 
 
Buna Vestire apare in documente ca fiind prima sarbatoare inchinata Maicii Domnului. Data acestei sarbatori a variat, ea fiind fixata de Biserica pe 25 martie dupa stabilirea datei de 25 decembrie ca serbare a Nasterii Domnului (aproximativ secolul al V-lea). In Apus, sarbatoarea Bunei Vestiri a fost introdusa de papa Leon al II-lea si incepand cu secolul al IX-lea, data de 25 martie s-a generalizat in toata lumea catolica. Mentionam ca armenii sarbatoresc Buna Vestire pe 7 aprilie, iar Craciunul pe 6 ianuarie.
 
De Buna Vestire praznuim ziua in care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu, adica vestea buna ca Sfantul care Se va naste din ea, Se va chema Fiul lui Dumnezeu. De aceea, Buna Vestire este o sarbatoare a bucuriei ca Dumnezeu S-a facut om, pentru ca omul sa devina Dumnezeu. Amintim faptul  ca aceasta sarbatoare cade intotdeauna in Postul Mare, ea fiind oarecum si o insula de bucurie in tristetea stralucitoare a postului. In acest sens, indiferent de ziua in care cade, avem dezlegarea la peste.