Concert de colinde la Biserica 'Sf. Anton - Curtea Veche'

La Biserica Sfântul Anton - Curtea Veche din Bucureşti - Paraclis Patriarhal – a avut loc joi, 18 decembrie 2014 un concertul de colinde. Concertul a fost susţinut de către Corul de cameră Accoustic și de Grupul psaltic Tronos al Patriarhiei Române. La eveniment a fost prezent pr. paroh Gheorghe Zaharia, preoții slujitori ai bisericii, foarte mulți credincioși, dar și numeroși copii din cadrul parohiei Sfântul Anton Curtea Veche. Evenimentul a fost moderat de pr. Ciprian Florin Apetrei, Consilier Patriarhal și preot slujitor la biserica de la Curtea Veche.

Recital al corului de cameră Accoustic
Corul de cameră Accoustic a deschis concertul de colinde din această seară. Din repertoriul corului au făcut parte următoarele piese: Florile dalbe, După datini colindăm, Triptic - Iată vin colindători şi Sus în vârful muntelui, Gazde mari, Legănelul lui Iisus, Moş Crăciun, Bună dimineaţa, Domnulet şi Domn din cer, Sus la poarta raiului, Colindiţa, Noi umblăm şi colindăm, Astăzi s-a născut Hristos, Am plecat să colindăm, La Vitleem colo’n jos, Jingle Bells, Joy to the world.

Corul de cameră Accoustic a fost fondat în primăvara anului 2001 din dragostea câtorva tineri pentru valorile muzicii corale româneşti. Acest cor are scopul declarat de a promova muzică de generaţie, muzică ce se găseşte la graniţa dintre conceptul clasic şi stilul modern. Corul este format din 35 de tineri corişti conduşi de entuziasmul şi creativitatea specifice vârstei lor. Dorinţa lor este de a transmite mai departe, peste generaţii artă corală românească. O parte din membrii corului de camera Accoustic oferă răspunsurile liturgice în duminici și sărbători la Parohia Sfântul Anton Curtea Veche din Bucureşti.

Colinde bizantine interpretate de Grupul Psaltic Tronos

În continuare, Grupul Psaltic Tronos a interpretat următoarele colinde: Gazde mari, Mare minune, În seară de Moş Ajun, Sosit-a ziua cea sfânta, Ia sculaţi boieri mari, Primeşte gazdă casă, Din cer senin, Sloboză-ne gazdă’n casă, Colo sus pe lângă lună, În noaptea sfânta de Crăciun, O ce veste minunată, Am plecat să colindăm, Dimineaţă lui Crăciun, La mulţi ani.

Grupul psaltic Tronos al Patriarhiei Române a fost înfiinţat în anul 1997 la iniţiativa părintelui Arhidiacon Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale din Bucureşti şi este format, în special, din tineri teologi pasionaţi de muzică psaltică de tradiţie bizantină. Numele de „Tronos” a fost dat grupului de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în anul 2007.

La final a fost organizată un moment festiv pentru copiii prezenți în lăcașul de cult, aceștia primind daruri din partea lui Moș Crăciun.

***

În anul 1559, luna septembrie, când a fost construită Biserica Domnească de la Curtea Veche de către ctitorul Mircea Ciobanul, a primit ca hram Buna Vestire. După incendiul din 23 martie 1847 când mare parte din orașul București a ars, fiind distrusă de foc biserica Sf. Anton Pușcărie, din imediata apropiere a Bisericii Domnești, biserica Buna Vestire de la Curtea Veche a primit ca al doilea ocrotitor pe Sfântul Antonie cel Mare folosindu-se de atunci prescurtarea numelui marelui avă egiptean, Sf. Anton. Datorită evlaviei credincioșilor la una dintre icoane salvate din incendiul de la 1847 și adusă de la Biserica Sf. Anton Puşcărie la Biserica Domnească, în timp numele bisericii, în actele oficiale și în conștiința populară, a devenit biserica Sf. Anton - Curtea Veche.

Sursa: basilica.ro

Galerie Foto