Invierea lui Lazar

Sambata, 27 aprilie 2013, Biserica Ortodoxa sarbatoreste minunea Invierii Sfantul si Dreptului Lazar, ca o anticiparea invierii celei de obste. De aceea, aceasta zi mai poarta numirea de Sambata Sfantului si Dreptului Lazar. Data acestei sambete este schimbatoare, in functie de data Pastelui, deci si a Floriilor.
 
In ajunul intrarii Sale in Ierusalim, cu cateva zile inainte de Patimile Sale, Mantuitorul a venit in Betania, chemat fiind de Marta si Maria, surorile lui Lazar. Fratele lor, Lazar, murise de cateva zile, dar ele nu se puteau impaca cu despartirea de el, asa ca L-au cautat pe Iisus, rugandu-L sa vina in casa lor. Desi mort de patru zile si depus in mormant, Lazar este readus la viata de catre Mantuitor. Episodul acestei invieri din morti este mentionat de catre Sfantul Evanghelist Ioan, in capitolul 11 al Evangheliei sale.
 
In Sambata lui Lazar se face pomenire generala pentru cei adormiti.  Il rugam pe Mantuitorul Hristos ca asa cum pe Lazar l-a inviat, tot asa sa invieze si sufletele celor adormiti din neamurile noastre, asezandu-le "in loc luminat, in loc cu verdeata, in loc de odihna, de unde a fugit toata durerea, intristarea si suspinarea…" Pomenirile vor fi reluate, potrivit randuielii obisnuite, dupa Saptamana Luminata. 
 
In aceasta zi se oficiaza Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur.