Procesiune cu icoana Sf. Antonie la Curtea Veche

In fiecare an, la 17 ianuarie, Biserica Sfantul Antonie - Curtea Veche, Paraclis Patriarhal isi sarbatoreste ocrotitorul spiritual, pe Sfantul Cuvios Antonie cel Mare.
 
Sarbatoarea hramului a inceput din aceasta seara cu procesiunea ce a purtat icoana facatoare de minuni a Sfantului Cuvios Antonie cel Mare pana la locul unde s-a aflat biserica Sfantul Anton ce a ars in incendiul din anul 1847. Acesta este al treilea an cand se savarseste aceasta procesiune. Aici, s-a oficiat Acatistul Sfantului Antonie cel Mare de catre un sobor de preoti si diaconi. La final, parintele Nicolae Dascalu, Coordonatorul Centrului de Presa BASILICA, a adresat un cuvant de invatatura celor prezenti.
 
Dupa slujba Acatistului s-a mers din nou, in procesiune, la Biserica Domneasca, iar icoana facatoare de minuni a Sfantului Antonie cel Mare a fost asezata spre inchinare. 
 
Sute de credinciosi au participat la manifestarile din aceasta seara care au continuat cu savarsirea, in sfantul locas, a Slujbei Vecerniei unita cu Litia.
 
Biserica Domneasca de la Curtea Veche - Paraclis Patriarhal  cu hramurile Buna Vestire si Sfantul Cuvios Antonie Cel Mare a fost zidita de domnitorul Mircea Ciobanul in anul 1559. A fost edificata și zugravita de Petru cel Tanar sub indrumarea doamnei Chiajna. Sfantul Antonie a devenit ocrotitorul bisericii Sfantul Anton - Curtea Veche dupa incendiul din 23 martie 1847 cand Biserica Sfantul Anton - Puscarie din apropierea Bisericii Domnesti a ars in intregime de unde a fost salvata in chip minunat Icoana facatoare de minuni ce se afla in Biserica Domneasca de la Curtea Veche.
Sursa: basilica.ro

 

Galerie Foto