Procesiune cu icoana Sfantului Antonie cel Mare

 

Biserica domneasca de la Curtea Veche cu hramurile "Buna Vestire" si "Sfantul Antonie cel Mare" si-a sarbatorit joi, 17 ianuarie, ocrotitorul spiritual.
 
Sarbatoarea a inceput dupa-amiaza zilei de miercuri cu scoaterea in procesiune a icoanei facatoare de minuni a Sfantului Cuvios Antonie cel Mare pana la locul unde s-a aflat biserica ce a ars in incendiul din anul 1847.
 
Un sobor de preoti si diaconi a savarsit aici Acatistul Sfantului Antonie cel Mare. La finalul slujbei, pr. consilier patriarhal Ciprian Apetrei, slujitor al acestei parohii si director al Agentiei de stiri Basilica, a vorbit despre importanta procesiunii ca inceput al pelerinajului fiecarui credincios intru sarbatoarea hramului Sfantului Antonie cel Mare si a subliniat respectul pe care trebuie sa-l aratam fata de trecut: "Va asteptam, cu aceeasi evlavie, sa raspundeti prezent atunci cand sfantul va cheama la ziua lui de praznuire, la ziua de dragoste crestina, pentru ca sfantul ne ajuta si ne aduce binecuvantare. Sa nu uitam niciodata trecutul, locul de unde a venit icoana la noi si sa pastram acest loc in grija si sa-i invatam si pe altii sa aiba grija de locul acesta ca e loc sfant, intrucat aici a fost o biserica".
 
Icoana Sfantului Antonie cel Mare a fost asezata apoi spre cinstire in cladirea care adaposteste si clopotnita bisericii. Aceasta ramane in acest spatiu pana in aceasta seara, cand va fi adusa in lacasul de cult. Sarbatoarea a continuat cu slujba Vecerniei unita cu Litia.
 
In ziua de praznuire s-au savarsit incepand cu ora 7:30, Acatistul Sfantului Antonie cel Mare, slujba Utreniei si Sfanta Liturghie.
 
Acest lacas de cult ce ascunde o istorie zbuciumata este ctitoria domnitorului Mircea Ciobanu si a sotiei sale, Doamna Chiajna. Abia construit si pictat, lacasul de cult al Curtii Domnesti din Bucuresti a fost incendiat din cauza parjolirii Bucurestiului de catre ostile lui Sinan Pasa. De asemenea, alte incendii au avut loc in august 1712, in februarie 1718 sau in martie 1847, cand a ars complet si nu a mai fost refacut. Biserica de la Curtea Veche a preluat hramul fostului lacas si adaposteste si o icoana a Sfantului Antonie salvata in mod miraculos din incendiu. Primul hram al bisericii bucurestene este "Buna Vestire" si a fost dat de catre ctitorii acesteia. 
 
Sursa: basilica.ro