Procesiune în Centrul Vechi al Capitalei

Biserica Domnească de la Curtea Veche (Paraclis Patriarhal) din București îşi cinstește duminică, 17 ianuarie 2016, pe cel de-al doilea ocrotitor, Sfântul Cuv. Antonie cel Mare.

Sfântul a devenit ocrotitorul bisericii Sfântul Anton - Curtea Veche după incendiul din 23 martie 1847 când Biserica Sfântul Anton - Pușcărie din apropierea Bisericii Domnești a ars în întregime într-un incendiu din care a fost salvată în chip minunat Icoana făcătoare de minuni ce se află în Biserica Domnească de la Curtea Veche.

Sărbătoarea va începe încă de vineri după amiază, 15 ianuarie 2016,de la orele 17.00, când de la Paraclisul Reşedinţei patriarhale vor fi aduse moaştele Sfântului Efrem cel Nou cu binecuvântarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel.
Sâmbătă dimineaţa, 16 ianuarie 2016, începând cu ora 9.00, va avea loc o procesiune în cadrul căreia icoana făcătoare de minuni a Sfântului Cuvios Antonie cel Mare şi moaştele Sfântului Efrem cel nou vor fi purtate până la locul unde s-a aflat biserica ce a ars în incendiul din anul 1847.

Pocesiunea va fi precedată de oficierea în Biserica Domneasca a Acatistului Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou.
Acesta este al 5-lea an când se va organiza procesiunea şi pentru prima dată când alături de icoana făcătoare de minuni a Sfântului Cuvios Antonie cel Mare se află şi moaştele altui sfânt  - Cuv. Mc. Efrem cel Nou - care a urmat prin viaţa sa monahală modelul Sfântului Antonie – Părintele monahilor.

La locul unde a fos biserica Sfântul Anton  – Puşcărie se va oficia Acatistul Sfântului Antonie cel Mare de către un sobor de preoți și diaconi, apoi procesiunea se va încheia la Biserica Domnească de la Curtea Veche.

După încheierea procesiunii icoana şi sfintele moaste vor fi aduse în curtea Bisericii Domneşti unde vor fi așezate spre închinare, într-un loc special amenajat, în clădirea care adăpostește clopotnița bisericii și vor rămâne aici până dumineca seara, 17 ianuarie 2016.

Sărbătoarea va continua cu slujba Vecerniei unită cu Litia oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi, sâmbătă de la ora 17.00.

Duminică dimineață, 17 ianuarie 2016, în ziua de prăznuire Sf. Antonie cel Mare se va oficia, începând cu ora7.30, Acatistul Sfântului, iar de la ora 8.00, Slujba Utreniei, urmată apoi, de la ora 9.30, de Sfânta Liturghie.