Sarbatoarea Bunei Vestiri la Biserica Sfantul Anton - Curtea Veche

Biserica "Sfantul Anton” - Curtea Veche, Paraclis Patriarhal, si-a sarbatorit pe 25 martie 2013, de praznicul Bunei Vestiri, hramul istoric. Cu aceasta ocazie, Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a oficiat Sfanta Liturghie unita cu Vecernia, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, in prezenta a numerosi credinciosi.
 
In cuvantul de invatatura rostit dupa citirea Pericopei Evanghelice, Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul le-a vorbit credinciosilor despre proorociile din Vechiul Testament care fac referire la Nasterea Fiului lui Dumnezeu din Sfanta Fecioara Maria: "In aceasta sfanta zi sarbatorim Vestea Buna pe care a primit-o Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu de la Sfantul Arhanghel Gavriil ca va lua in pantece si va naste pe Mantuitorul lumii. De-a lungul Vechiului Testament, ca un fir rosu, exista profetiile sfintilor prooroci care marturisesc despre Intruparea lui Hristos, dar si despre felul in care Acesta se va Intrupa. In afara de proorociile referitoare la persoana Fiului lui Dumnezeu, in Vechiul Testament mai gasim proorocii referitoare la mama Sa si la cel care va fi Inaintemergatorul Sau, adica la Sfantul Ioan Botezatorul. Maica Domnului este pentru prima oara vestita in Vechiul Testament atunci cand Domnul Dumnezeu nu-l lasa in deznadejde pe fiul Sau Adam si ii spune acestuia ca va trimite un Rascumparator care se va naste dintr-o Fecioara si va zdrobi capul sarpelui, adica al ispititorului. Mai tarziu Sfanta Fecioara Maria este preinchipuita de porumbita lui Noe pe care acesta o elibereaza atunci cand era in arca dupa ce s-au oprit ploile si care se intoarce cu o ramura de maslin care arata ca Dumnezeu a retras apele si omul de acum, impacat cu Dumnezeu, putea sa coboare impreuna cu toate vietuitoarele din arca. De asemenea, Sfanta Fecioara Maria este preinchipuita atunci cand Iacob vede o scara in vedenia sa pe care coborau si urcau ingeri, pentru ca ea se face scara catre cer, scara pe care Fiul lui Dumnezeu va cobora. Sfanta Fecioara Maria este preinchipuita atunci cand Moise urca pe Muntele Sinai si acolo vede un rug care ardea si nu se mistuia pentru ca asa cum acel rug ardea si nu se mistuia, asa si Maica Domnului va naste si va ramane fecioara”.
 
In mod explicit, despre fecioria Maicii Domnului, povesteste in Vechiul Testament Proorocul Isaia, numit si Evanghelistul Vechiului Testament, pentru ca el da cele mai multe indicii despre Mantuitorul Hristos, nu doar despre Nasterea Sa din Fecioara, dar si despre felul in care El va mantui intreg neamul omenesc, a spus Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul, aratand in continuare ca: "In al saptelea capitol al profetiilor sale el spune: Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu si vor chema numele lui Emanuel, proorocie care se implineste incepand cu aceasta zi in care Maica Domnului primeste Vestea cea Buna de la Arhanghelul Gavriil”.
 
"Trebuie stiut ca inainte cu 300 de ani de a se Naste Mantuitorul lumii, in cetatea Alexandriei din Egipt au fost stransi 70 de intelepti ai poporului evreu ca sa traduca in limba greaca cartea lor sfanta. Pe unul dintre ei il chema Simeon cunoscut in calendarul nostru ortodox ca Dreptul Simeon si i-a picat la sorti ca sa traduca aceasta carte a profetiilor lui Isaia. Atunci cand a ajuns la al saptelea capitol despre care am vorbit mintea lui nu putea sa priceapa cum o fecioara putea ca sa nasca si sa ramana fecioara si atunci schimba cuvantul fecioara cu femeie, cum i se parea firesc. Insa, peste noapte ingerul Domnului venea si modifica lasand traducerea cea corecta. Aceasta s-a intamplat de mai multe ori pana cand ingerul Domnului i s-a aratat si i-a zis ca nu va gusta moartea pana cand nu va tine in bratele sale pe Cel despre care se vorbeste in aceasta profetie. In acest fel, Dreptul Simeon, atunci cand Maica Domnului vine ca sa-L inchine pe Domnul Hristos la Templu, il ia in brate pe Mantuitorul lumii si rosteste aceasta rugaciune care a ramas in cultul ortodox pana in zilele noastre: Acum, slobozeste pe robul Tau Stapane, dupa cuvantul Tau, in pace, ca ochii mei vazura mantuirea Ta, pe care ai gatit-o inaintea fetei tuturor popoarelor”, a mai aratat Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul.
 
In finalul cuvantului sau, Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul i-a indemnat pe credinciosi sa se roage Maicii Domnului: "Sa cautam sa nu treaca o zi de la Dumnezeu fara sa inaltam o rugaciune catre Maica Domnului, sa cautam sa cerem de cate ori pasim pragul sfintei biserici ajutorul Maicii Domnului fiind incredintati ca ea niciodata nu ne lasa pentru ca este mama noastra a tuturor”.
 
In cadrul Sfintei Liturghii, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor l-a hirotonit intru preot pe diaconul Andrei Mihail Bija. De asemenea, pentru ctitorii bisericii Preasfintia Sa a oficiat slujba Parastasului.
 
Dupa Sfanta Liturghie, Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul a vizitat muzeul parohial care a fost realizat in anul 2009 si a fost sfintit de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la 2 februarie 2010, fiind primul muzeu parohial din Bucuresti.
 
Sarbatoarea Buna Vestire este hramul principal al Bisericii "Sfantul Anton” - Curtea Veche, cea mai veche biserica din Bucuresti. In anul 1559, luna septembrie, cand a fost construita Biserica Domneasca de la Curtea Veche de catre ctitorii domnitorul Mircea Ciobanul si doamna sa Chiajna a primit ca hram Buna Vestire. Dupa incendiul din 23 martie 1847, cand mare parte din orasul Bucuresti a ars, fiind distrusa de foc Biserica "Sfantul Anton” - Puscarie, din imediata apropiere a Bisericii Domnesti, Biserica "Buna Vestire” de la Curtea Veche a primit ca al doilea ocrotitor pe Sfantul Antonie cel Mare folosindu-se de atunci prescurtarea numelui marelui ava egiptean, Sfantul Anton.
 
Sursa: basilica.ro