Sfanta Mahrama a Domnului

Sfanta Mahrama a Mantuitorului Iisus Hristos este cinstita in fiecare an la 16 august in Biserica Ortodoxa Romana. Conform Traditiei, panza a fost data de Iisus Hristos regelui Abgar al Edessei pentru a fi vindecat de lepra. Pe mahrama a ramas imprimat chipul Mantuitorului care, de-a lungul timpului, a constituit model pentru iconografi. Ea este cea mai veche reprezentare a chipului Mantuitorului.
 
Despre vechimea ei academicianul Emilian Popescu a oferit mai multe informatii pentru Radio TRINITAS.
 
"Regele Abgar al Edessei s-a imbolnavit grav si toti doctorii pe care i-a consultat nu au reusit sa-l vindece. A auzit si el de minunile pe care le facea Mantuitorul si atunci a trimis, deoarece nu putea el personal sa mearga din cauza bolii, a trimis o delegatie la Mantuitorul Iisus Hristos sa-L roage sa vina si sa-l vindece. Mantuitorul nu s-a dus, dar a luat o panza si a asezat-o pe fata si pe panza aceea S-a impregnat Chipul Sau. Deci, am avea o a doua impregnare a Chipului Mantuitorului Hristos si aceasta a doua fiind legata de Regele Abgar, iar prima de Sfanta Veronica. In cazul celei dintai Mantuitorul, dupa cum se stie, pe drumul Crucii Mantuitorul a asudat, deoarece a fost foarte obosit si Sfanta Veronica i-a dat un prosop si s-a sters, iar pe acel prosop s-a impregnat chipul Mantuitorului Iisus Hristos”, a precizat acad. Emilian Popescu.
 
Sfanta Mahrama a Domnului s-a pastrat la Edessa, in Catedrala orasului. In 944, ea a fost mutata la Constantinopol, iar in 1204 cavalerii cruciadei a IV-a au luat-o si au dus-o in Occident. Ea a ars la Paris, in timpul revolutiei franceze.
 
Copii mai mult sau mai putin exacte s-au raspandit in toata lumea bizantina, a mai mentionat academicianul Emilian Popescu.