Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir este praznuit pe 26 octombrie.  Acesta a fost fiul unui dregator crestin de pe vremea persecutiilor anticrestine din sec. 3, traitor in cetatea Tesalonicului, din nordul Greciei. Botezat in taina de parintii sai si crescut in lumina lui Hristos, Dimitrie s-a aratat in toate vrednic si intelept, marturisindu-si credinta fara inconjur si starnind astfel mania imparatului pagan Maximian, ce a  poruncit sa fie intemnitat.
 
Pentru luptele din arena, imparatul adusese la Tesalonic un gladiator vestit prin forta si cruzimea sa, pe nume Lie. Nestor, un tanar prieten al Sf. Dimitrie, l-a vizitat pe acesta in temnita si i-a cerut binecuvantarea de a lupta cu Lie. Sfantul a facut semnul crucii asupra lui Nestor, zicand: «Si pe Lie vei birui, si pe Hristos vei marturisi». Si asa a fost. Atunci imparatul, de furie si ciuda, l-a strapuns cu sulita pe Dimitrie, iar lui Nestor  porunci sa i se taie capul. Cu vremea, moastele Sf. Dimitrie au izvorat mir si au facut minuni nenumarate, fiind pastrate la Tesalonic, oras ce sta sub ocrotirea sa.
 
In traditia folclorica romaneasca, Sfantul Dimitrie e numit Sanmedru, iar praznicul lui desparte vara pastoreasca de iarna pastoreasca.