Sfantul Mare Mucenic Gheorghe

In fiecare an la data de 23 aprilie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta. Intrucat ziua sa de praznuire cade anul acesta in timpul saptamanii a sasea din Postul Mare, in toate lacasurile de cult se va oficia in aceasta zi Liturghia Darurilor inainte sfintite si nu cea a Sfantului Ioan Gura de Aur. Slujba sfantului se muta in Lunea Luminata, a doua zi de Pasti. Aceasta randuiala a fost stabilita la Sinodul Trulan din anul 692.
 
Sfantul Gheorghe s-a nascut in Capadocia, intr-o familie crestina, si a trait in timpul domniei imparatului Diocletian. Mai multe date nu se cunosc cu certitudine despre, neexistand nici un document al epocii, care sa contina viata lui. Cele ce stim despre el au fost scrise in Evul Mediu. Alaturandu-se armatei romane si parcurgand ierarhia militara, Sfantul Gheorghe s-a facut remarcat prin faptele de arme. In ciuda decretului impotriva crestinilor, emis de Diocletian in 303, Sfantul Gheorghe a ales sa-si marturiseasca public credinta crestina. Din porunca imparatului, sfantul a fost intemnitat si supus torturii pentru a-si renega credinta. Lovirile cu sulita, lespezile de piatra asezate pe piept, trasul pe roata, groapa cu var, incaltamintea cu cuie, bautura otravita, bataia cu vene de bou si toate celelalte torturi nu au reusit sa-l faca sa renunte la credinta sa.
 
Martorii suferintelor Sfantului Gheorghe, uimiti de puterea sa de a indura durerea, au parasit vechii idoli pagani, imbratisand Crestinismul. O dovada a sfinteniei sale o reprezinta o minune savarsita de Sfantul Gheorghe in timpul intemnitarii sale. Atingand corpul unui detinut mort din celula sa, acesta a inviat, convingand-o astfel chiar pe Imparateasa Alexandra sa imbratiseze credinta in Iisus Hristos. Respingand oferta imparatului (de a renunta la crestinism in schimbul unor inalte onoruri), Diocletian a poruncit decapitarea Sfantului Gheorghe si a sotiei sale.
 
In constiinta populara romaneasca, Sfantul Gheorghe este unul dintre cei mai prezenti sfinti, numeroase biserici purtand hramul Sfantului si multi oameni, barbati si femei, ii poarta numele. De asemenea exista numeroase orase si sate din Romania care poarta numele Sfantului Gheorghe si chiar unul dintre cele trei brate ale Dunarii este denumit astfel. Sfantul Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Armatei Romane (a carei zi, 23 aprilie, coincide cu sarbatorirea sfantului).