Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul

Sfantul Ilie Tesviteanul este praznuit de Biserica Ortodoxa pe 20 iulie. Sfantul Ilie a fost unul dintre cei mai importanti prooroci din Vechiul Testament, mare facator de minuni si aducator al ploilor in vreme de seceta. Acesta  i-a intors la credinta pe cei care s-au indepartat de Dumnezeu si a pedepsit proorocii mincinosi, care duceau poporul la pierzare. Sfantul Ilie nu a cunoscut moartea, ci a fost ridicat la cer intr-un car de foc.
 
Ca proroc nu si-a lasat in scris activitatea sa profetica, nu a lasat nici o profetie mesianica sau vreo lucrare scrisa despre activitatea sa si felul in care Dumnezeu S-a descoperit in viata sa. A trait in timpul imparatului Ahab, aproximativ intre anii 850 - 800 i.Hr., si ca a fost un luptator deosebit impotriva celor care doreau sa impuna politeismul poporului evreu.
 
Din 1994, ziua Sfantului Prooroc Ilie a devenit si Ziua Fortelor Aeriene din Romania. Cu aceasta ocazie in mai multe Unitati Militare de Aviatie din tara se vor savarsi slujbe de pomenire a eroilor aviatori.