Sfintii Imparati Constantin si Elena

Biserica ortodoxa ii praznuieste marti, 21 mai,  pe Sfintii Imparati Constantin si mama sa, Elena. Constantin cel Mare, imparat roman (306-337), a devenit suveran al intregului Imperiu Roman dupa invingerea lui Maxentiu si a lui Liciniu. In ziua premergatoare luptei cu Maxentiu, in anul 312, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa si o inscriptie: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Imparatul va insemna toate steagurile armatei sale cu semnul sfintei cruci si va intra biruitor in Roma. Prin Edictul de la Milano (313) a acordat libertatea de cult a crestinismului, acesta devenind religie de stat in timpul lui Teodosie cel Mare.
 
A convocat primul Sinod ecumenic la Niceea (325), unde dupa lungi dezbateri invatatura lui Arie a fost condamnata si s-a adoptat formula ca Fiul lui Dumnezeu este de o fiinta cu Tatal si deci, din veci cu El. La sinod au fost alcatuite si primele 7 articole ale Simbolului de credinta (Crezul), care sunt de atunci si pana astazi rostite in Biserica.
 
In toate actiunile, el a fost sustinut de mama sa, imparateasa Elena. Aceasta a reusit sa descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost rastignit Hristos. Imparateasa a zidit  Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.
 
Biserica i-a cinstit in mod deosebit, trecandu-i in randul sfintilor, si numindu-i - isapostolos - 'intocmai cu Apostolii'.
 
Peste 1.100.000 de femei si aproximativ 640.000 de barbati isi sarbatoresc onomastica astazi, informeaza Ministerul Administratiei si Internelor.